کوچه کاهفروشی نامی آشنا برای شهروندان کابل است. این مکان، در قلبِ شهر کابل موقعیت دارد. به نقل از فرهنگیان و دکانداران، این کوچه در گذشته مکانِ خرید و فروش کاه و علف بوده است. همچنین دامداران از این مکان برای خرید و فروش حیوانات اهلی مانند گاو، گوسفند، بز و غیره استفاده میکردند.
به گفتهی شماری از شهروندان، کوچه کاهفروشی یکی از قدیمیترین کوچههای شهر کابل است که تاریخ آن به بیشتر از دوصد سال میرسد.
فواد محمدی سینماگر کشور که برای بازدید به این مکان آمده، میگوید: «در همسایگی این کوچه عیاران و کاکههای کابل زندگی میکردند. تاریخ نامگذاری کوچه کاهفروشی به زمان حکمرانی تیمورشاه درانی برمیگردد. در روایتهای تاریخی آمده است که پس از درگذشت احمدشاه درانی، پسر او «تیمورشاه درانی» پایتخت افغانستان را از قندهار به کابل انتقال دادند و این اقدام وی، تحولاتی را در کابل به وجود آورد. از جملهی آن تحولات، نامگذاری محلات و کوچهها در شهر کابل است. کوچه کاهفروشی کابل از آن زمان به این نام مشهور گردید.»
اما اکنون کوچهی کاهفروشی کابل، دیگر محلی برای حضور خرید و فروش حیوانات نیست. حالا زمانیکه داخل این کوچه میشوید به نغمهها و زمزمههای پرندگان زیبا و خوشآواز چون کنری چپهپر،طوطیهای رنگارنگ، کبکهای زیبا، قمریهای قهوهیی، آدمچهرههای زیبا و انواع پرندگان دیگر بر میخورید که گوش فرا دادن به صدای زیبای این پرندگان لذتبخش و سرشار از عشق است.
از گذشتههای دور، بازار «کوچه کاهفروشی » بهعنوان یکی از نقاط دیدنی کابل، بازدیدکنندگان داخلی و خارجی بسیار داشته است. هنوز هم شماری از بازدید کنندگان این کوچه را خارجیها تشکیل میدهند.
حاجی امین که یکتن از پرندهفروشان «کوچه کاهفروشی» کابل است. او در گفتوگو با خبرگزاری فرهنگ میگوید: «مغازه کنریفروشی از پدرم بود، و از وی برای من بجا مانده است. ۴۵ سال است که من در این کوچه به خرید و فروش پرندگان مشغول هستم و از این طریق امرار معیشت میکنم.» هرچند بازار این کوچه روزهای جمعه بیروبار است؛ اما با آنهم هستند کسانی که برای شنیدن آواز این پرندگان از راههای دور و نزدیک به اینجا میآیند.
نویدالله باشندهی ولسوالی قرهباغ کابل برای خرید مرغ کلنگی به اینجا آمده است. او در گفتوگو با خبرگزاری فرهنگ میگوید: «هر باری که به کابل میآیم حتماً سری به کوچه کاهفروشی میزنم و پرندهای را میخرم. صدای این پرندگان آرامبخش و شنیدنی است.»
نهتنها فروش پرندگان بلکه در حاشیه این کوچه مردم به آهنگری، تیز نمودن تبر، قیچی و شکستهبندی نیز مصروف هستند.
از گذشتهها تاکنون، بازار «کوچه کاهفروشی » بهعنوان یکی از نقاط دیدنی شهر کابل، گرم است. با وجود چالشهای اقتصادی که دامنگیر گیر مردم افغانستان شده است، روی خرید و فروش پرندگان تأثیر نداشته و بازار خرید و فروش پرندگان در این محله گرم بهنظر میرسد.
نویسنده: عبدالظهور حفیظی